Veilig werken klinkt vanzelfsprekend. Toch? Iedereen wil na het werk weer veilig thuis komen bij partner en kinderen. Zijn we ons altijd bewust wat het vraagt om veilig te werken? Dat geldt individueel maar zeker ook op organisatie niveau. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.
ContactOngevallen kunnen vele oorzaken hebben. Van menselijk gedrag tot falende techniek. Als je met het juiste oog kijkt zie je in de praktijk veel situaties waar het mis zou kunnen gaan of bijna mis ging. Juist uit deze situaties waar het bijna fout ging valt veel te leren. Wat kunnen we anders doen? Anders organiseren? Niemand wil zich achteraf afvragen ‘wat als we..?’ wanneer het écht mis gaat.
Voor elk ongeval dat echt plaatsvindt gaan vele situaties vooraf waar het bijna mis gaat en nog velen meer waar het gevaar al gezien had kunnen worden. Leren kijken met de juiste ogen, bewust zijn van risico’s en hier met elkaar mee bezig zijn is dan ook heel belangrijk. De veiligheidspiramide is een goed hulpmiddel om dit inzichtelijk te maken
Juist die momenten waarop het nét goed gaat en de momenten waarop je er met de schrik of een blauwe plek vanaf komt geven aan waar potentieel gevaarlijke situaties aanwezig zijn of kunnen ontstaan. En daar liggen de meeste mogelijkheden om arbeidsongevallen te voorkomen.
Om proactief te werken aan veiligheid, en erger te voorkomen kan zicht op de onderkant van de piramide helpen om in te schatten welke maatregelen erger kunnen voorkomen. Een goede incidentenregistratie waarin gevaarlijke situaties en (bijna) ongevallen vastgelegd worden helpt om de onderkant van de piramide in beeld te krijgen.
Alle medewerkers zijn hierin de ogen die situaties tegen komen en inschatten. Zij spelen dan ook een belangrijke rol om daadwerkelijk meldingen te krijgen van gevaarlijke situaties en (bijna) ongevallen. Een veilige cultuur om een melding te doen is hierin essentieel. Een melding mag nooit op negatieve wijze terugkomen bij de melder. Als medewerkers het gevoel krijgen dat zij als schuldige of dader worden gezien en directe of indirecte negatieve consequenties kunnen ervaren, zal er weinig tot niet gemeld worden. Simpel gezegd omdat ze zich niet veilig voelen om te melden.
Een andere reden voor medewerkers om niet te melden die veel voorkomt is een gebrek aan urgentie of besef van de meerwaarde. Begrijpen dat het eigenlijk een teamsucces is om veiliger te werken kan hierbij helpen. Als we samen gevaarlijke situaties in beeld krijgen kunnen we samen erger voorkomen. Concrete voorbeelden van situaties waar het (bijna) écht goed fout ging kunnen verder helpen de urgentie te vergroten.
Online software helpt klachtenmanagement makkelijker te maken. Wil jij integraal inzicht en meer efficiëntie in je klachtenproces? Wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Meer informatieZoals bij veel aspecten van werk is het gereedschap niet dé bepalende succesfactor, maar kan het juiste gereedschap wel een groot verschil maken. Zo ook bij incidentenmanagement. Gebruik van de juiste software die ervoor zorgt dat melden eenvoudig en snel toegankelijk is verlaagt de drempel om een melding te doen aanzienlijk.
Door bijvoorbeeld op de werkvloer op diverse plekken een QR code sticker te plakken zodat medewerkers die met hun smartphone kunnen scannen zorg je voor een razendsnelle route naar het meldformulier. Het meldformulier zit zo gewoon in je broekzak en er kan op ieder moment gemeld worden.
Vraag op het meldformulier de belangrijkste informatie uit, maar houd het wel simpel. Als het invullen te veel werk is wordt het al snel niet meer gedaan.
Veiligheidskundigen en arbo-adviseurs weten als geen ander dat je ook voldoende aandacht moet hebben voor de bijna ongevallen, de momenten waarop het nét goed gaat en de momenten waarop je er met de schrik of een blauwe plek vanaf komt. De slimme incidentenmanagement software van Kaderhelpt je grip te krijgen op incidenten, ervan te leren om het in de toekomst beter te doen.
Online veiligheidsmanagement maakt melden eenvoudig en opvolging eenduidig. Door de juiste analyses uit te voeren over meldingen en de informatie in een overzichtelijk dashboard te presenteren wordt de onderkant van de veiligheidspiramide toegankelijk. Met deze stuurinformatie krijg je zicht op de maatregelen die écht gaan bijdragen aan veiliger werken.
In de incidenten software van Kader zit meer dan 25 jaar proces ervaring. Benieuwd wat onze best practice oplossing voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.
Om de veiligheid van passagiers én medewerkers te kunnen garanderen, is een solide incidentmanagementsysteem noodzakelijk!
Daan Boesjes verteld je graag hoe GVB Smile software gebruikt voor het registreren van onveilige situaties.
Bekijk klantcaseSingle sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.
Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.
Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.
Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is