• 20/11/2023

De rol van de ‘branche RI&E’ bij verminderen van de werkgeverslast bij uitvoering en opstellen van een RI&E

Contact

Eén van de cruciale aspecten van goed werkgeverschap is het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers. De Risico Inventarisatie en Evaluatie, beter bekend als de RI&E, is een essentieel instrument om dit doel te bereiken. Toch vinden veel werkgevers het opstellen en uitvoeren van een RI&E een uitdagende taak.

Brancheorganisaties kunnen hierbij ondersteuning bieden door een belangrijke rol te vervullen bij innovatieve oplossingen zoals het digitale Arbo Management Systeem (AMS) .

In dit artikel onderzoeken we waarom veel werkgevers het moeilijk vinden om een RI&E te maken en uit te voeren en hoe brancheorganisaties hiervoor een oplossing kunnen bieden door gebruik te maken van het AMS om werkgevers te helpen bij hun RI&E.

Waarom vinden werkgevers het maken en uitvoeren van een RI&E lastig?

Het opstellen en uitvoeren van een RI&E is vaak complex en tijdrovend en werkgevers kunnen hier diverse uitdagingen bij tegenkomen. Een aantal redenen waarom werkgevers dit proces zo lastig vinden, zijn:

Kennis en Expertise: Het vereist een zekere mate van expertise op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid om een effectieve RI&E te ontwikkelen. Veel werkgevers hebben deze specialistische kennis niet in huis.

Tijd en Middelen: Het opstellen van een RI&E kan veel tijd en middelen kosten, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte middelen.

Complexe Wet- en Regelgeving: De arbeidsveiligheidsvoorschriften en regelgeving kunnen complex en verwarrend zijn, wat het moeilijk maakt om te voldoen aan alle wettelijke vereisten.

Onderschatting van Risico's: Werkgevers onderschatten soms de risico's op de werkvloer, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden

Hoe jouw brancheorganisatie je kan helpen met het AMS

Brancheorganisaties spelen een cruciale rol in het ondersteunen van werkgevers bij het opstellen en uitvoeren van een RI&E. Zij maken gebruik van innovatieve oplossingen zoals het Arbo Management Systeem (AMS) om dit te bereiken.

Branche RI&E's via het AMS: Brancheorganisaties maken gebruik van het AMS om branche-specifieke RI&E's te ontwikkelen, afgestemd op de risico's en uitdagingen die typerend zijn voor een bepaalde bedrijfstak. Deze oplossing biedt werkgevers RI&E's die op maat zijn gemaakt voor hun branche.

Standaardisatie en Gemak: Door gebruik te maken van branche RI&E's in het AMS vindt er een soort standaardisatie plaats, waardoor werkgevers gedeeltelijk ontlast worden van het maken van een RI&E vanaf het nulpunt. Bovendien maakt het AMS het proces gemakkelijker en toegankelijker voor werkgevers van alle groottes en sectoren. Concreet betekent dit voor jou dat je gebruik kunt maken van gestandaardiseerde vragenlijsten, specifiek toegepast op jouw werkzaamheden.

Ondersteuning en Advies: Brancheorganisaties die het AMS inzetten als digitale RI&E tool, hebben gelijk als voordeel dat er een team van gekwalificeerde professionals vanuit Kader klaarstaat om vragen inhoudelijk te behandelen. Dit kan hulp zijn bij het identificeren en evalueren van risico'sof begeleiding bij het nemen van passende maatregelen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden. En mocht je RI&E getoetst moeten worden, dan helpt Kader je daar ook graag bij.

Benieuwd? Plan een demo in en kom alles te weten over onze software.

Samenvattend...

Een effectieve RI&E is essentieel om de veiligheid en gezondheid van werknemers op de werkvloer te waarborgen, maar het opstellen en uitvoeren hiervan kan een enorme uitdaging zijn voor werkgevers. Brancheorganisaties kunnen hierbij een belangrijke rol spelen: zij maken gebruik van innovatieve oplossingen zoals het Arbo Management Systeem (AMS) om werkgevers te ondersteunen bij hun branche RI&E-initiatieven. Door branchespecifieke RI&E's en vragenlijsten aan te bieden, kunnen  werkgevers in staat op een efficiënte en effectieve manier aan hun verplichtingen voldoen. En dát leidt uiteindelijk tot een veiligere en gezondere werkomgeving voor alle werknemers. Het AMS is een waardevol hulpmiddel voor brancheorganisaties om deze missie te vervullen.

Benieuwd of jouw brancheorganisatie gebruik maakt van het AMS?

Bij de volgende brancheorganisaties en verenigingen kun je terecht voor het AMS:

AVN (Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland)

Beveiligingsbranche

BOVAG Rijscholen

Carrosseriebranche

FKBTG (Technische Groothandel)

FLOW (Woningcoorperaties)

SOM (MBO)

OOMT (Mobiliteitsbranche)

SFCBV (Vleeswarensector)

SFTW (Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven)

SFHVI (Sociaal Fonds Houtverwerkende Industrie)

VBW (Vereniging Bloemisten Winkeliers)

Voion (Voortgezet onderwijs)

Zestor (HBO)

KNMT (tandartsen)

NBBU (Nederlandse bond van bemiddelings- en uitzendondernemingen)

NVB (Nederlandse vereniging van banken)

Sociaal Fonds Hellende Daken

SSFH (Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg)

SZ Pluimvee

VBZ (Zoetwaren)

VLHT (tandtechnici)

Modebranche

NVVW (Nederlandse vereniging van Wiskundeleraren)

Tuinbranche

Wonenbranche (woonwinkels)

KHN (Koninklijke Horeca nederland)

Nieuw

Onze nieuwste artikelen

22/05/2024

Staat jouw RI&E in een spreadsheet? Dat kun je beter niet doen!

Lees verder

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is