De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Zorgorganisaties worden geconfronteerd met een divers scala aan risico's. Hoe verkrijg je een diepgaand inzicht in de risico's waarmee jouw organisatie wordt geconfronteerd? En hoe neem je doeltreffende maatregelen? Kader's ervaring leert dat risicomanagement begint met een grondige nulmeting of interne audit, wat de basis vormt voor effectief risicomanagement.

Het opstellen van een nulmeting voor risicomanagement

Het opstellen van een nulmeting kan een complexe taak zijn, met het risico essentiële punten over het hoofd te zien of niet grondig genoeg te behandelen. De Vragenlijsten-module van Kader kan hierbij ondersteuning bieden. We stellen verschillende sjablonen beschikbaar met vragen met betrekking tot risicomanagement die je kunt aanpassen aan de behoeften van jouw organisatie. Als bepaalde hoofdstukken of thema's niet van toepassing zijn, kun je deze eenvoudig overslaan. Op deze manier weet je precies welke aspecten je moet onderzoeken om alle risico's systematisch in kaart te brengen en kun je dit gestructureerd aanpakken.

Inzicht in risico's in de zorg

Na het afronden van de nulmeting beschik je over een helder overzicht van de onderwerpen uit je risicoanalyse en de voortvloeiende risico's en acties. Vanaf hier werk je op structurele basis verder aan het vergaren van nieuwe data en inzichten. Wordt er effect waargenomen van de getroffen maatregelen en is aanpassing nodig? Zijn er extra persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) nodig om medewerkers te beschermen tegen specifieke risico's? En wat zijn de implicaties van nieuwe (medische) apparatuur voor patiënten en medewerkers?

Samen werken aan risicomanagement

Bij elke evaluatie grijp je terug naar de bestaande nulmeting en richt je je op wat er is veranderd. Dit voorkomt dat je elke periode de volledige lijst opnieuw moet doornemen terwijl er weinig is gewijzigd. Dit bespaart zowel jou als je collega's veel tijd en moeite. Aangezien de nulmeting online beschikbaar is in de software van Kader, kunnen jij en je collega's hier altijd op terugvallen om risico's en maatregelen aan te vullen en bij te werken. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken met betrekking tot openstaande acties en de voortgang van maatregelen. Door op deze wijze voortdurend nieuwe risico's te inventariseren en bestaande risico's en maatregelen te evalueren, verkrijg je grip op de risico's in je zorgorganisatie.

Online software ondersteunt bij de nulmeting

Wil je meer weten over hoe de software van Kader jou kan ondersteunen bij een nulmeting voor risicomanagement? Hoe dit op een gestructureerde wijze inzicht kan bieden in risico's en de te nemen maatregelen? Neem dan contact op met Kader. In een online demo laten we je graag de uitgebreide mogelijkheden zien rondom vragenlijsten en risicomanagement, afgestemd op de wensen en behoeften van jouw organisatie. We kijken ernaar uit om met je in gesprek te gaan!

Online demo aanvragen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Nieuw

Onze nieuwste artikelen

22/05/2024

Staat jouw RI&E in een spreadsheet? Dat kun je beter niet doen!

Lees verder

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is