Ongevallen op het werk worden niet gemeld

Recent in het nieuws lees je dat er weinig zicht is op ongevallen en incidenten. Het grootste probleem is dat er niet wordt gemeld. Hoe kun je de meldingsbereidheid vergroten?

Nederlandse Arbeidsinspectie

Slechts 30 procent wordt gemeld

De Nederlandse Arbeidsinspectie brengt aan het licht dat veel ongevallen op het werk niet worden gemeld. Het probleem dat wordt benadrukt is het lage percentage van gemelde arbeidsongevallen (slechts 30% van de gevallen wordt gemeld), en dat heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en de naleving van de meldplicht. Het melden van ongevallen door werkgevers bij de Arbeidsinspectie is namelijk verplicht. Het gevolg: werknemers lopen risico op letsel en ziekte op de werkvloer, en de arbeidsinspectie kan haar wettelijke verplichting om de veiligheid op de werkplek te waarborgen niet nakomen.

De recente bevindingen van de Algemene Rekenkamer, waaruit blijkt dat werkgevers de meldplicht voor arbeidsongevallen nog vaker overtreden dan eerder werd gedacht, benadrukken de ernst van het probleem en het belang van adequate maatregelen om dit aan te pakken.

“Met name uitzendkrachten en arbeidsmigranten, die relatief vaak het slachtoffer zijn van arbeidsongevallen, lopen het risico hier de dupe van te worden.” De hoop is wel dat dit binnenkort verbetert, omdat in 2024 zowel het inhurende bedrijf als het uitzendbureau verplicht is om arbeidsongevallen te melden.

Incidentmeldingsoftware is een essentieel hulpmiddel om deze problemen aan te pakken, zowel voor medewerkers als werkgevers.

Incidentmanagement software

Voordelen incidentenregistratie software

Verhoogde Meldingsbereidheid:

Incidentmeldingsoftware maakt het eenvoudiger voor werknemers om arbeidsongevallen en incidenten te melden. De laagdrempelige en gebruiksvriendelijke interface kan de meldingsbereidheid vergroten.

Tijdige Meldingen:

Software kan automatisch meldingen versturen naar de relevante afdelingen of personen binnen de organisatie zodra een incident wordt geregistreerd. Dit versnelt het proces van opvolging en correctieve actie.

Documentatie en Bewijs:

Alle incidentgegevens worden zorgvuldig gedocumenteerd en opgeslagen, wat zowel werkgevers als de arbeidsinspectie helpt bij het verzamelen van bewijsmateriaal.

Herinneringen en Compliance:

Het softwareplatform kan meldingsdeadlines instellen en herinneringen sturen, waardoor werkgevers zich bewuster worden van hun verplichtingen en de meldingsbereidheid toeneemt.

Rapportage en Analyse:

Door het verzamelen van gegevens over incidenten kan de software trends en patronen identificeren. Dit stelt organisaties in staat om proactieve maatregelen te nemen om herhaling van incidenten te voorkomen.

Bewustwording

Educatief hulpmiddel

De software kan fungeren als een educatief hulpmiddel om werkgevers én werknemers bewust te maken van de meldplicht en de gevolgen van het niet melden van arbeidsongevallen. Dit is vooral belangrijk gezien het feit dat veel werkgevers niet op de hoogte zijn van de meldplicht of niet weten welk letsel een werknemer heeft opgelopen. Hierdoor wordt niet alleen de naleving van de meldplicht verbeterd, maar ook de veiligheid en het welzijn van werknemers.

Benieuwd hoe de software jouw organisatie verder kan helpen?

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Nieuw

Onze nieuwste artikelen

22/05/2024

Staat jouw RI&E in een spreadsheet? Dat kun je beter niet doen!

Lees verder

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is