Optimaliseer je Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) proces met online software

Een diepgaande RI&E uitvoeren is een cruciale stap om aan de Arbowet te voldoen en een veilige werkomgeving te waarborgen. In deze blog beantwoorden we vragen over wanneer en waarom je een verdiepende RI&E zou moeten uitvoeren. Tevens verwijzen we naar onze whitepaper, 'Moet een verdiepende RI&E getoetst worden?', voor verdere details over toetsing en mogelijke gevolgen.

RI&E verplicht volgens Arbowet

Sinds 1 januari 1994 zijn alle werkgevers verplicht een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te hebben. Deze verplichting, vastgelegd in artikel 5 van de Arbowet, vereist dat werkgevers schriftelijk vastleggen welke risico's de arbeid voor werknemers met zich meebrengt. Dit omvat het identificeren van gevaren, het implementeren van risicobeperkende maatregelen en het beschrijven van risico's voor bijzondere categorieën werknemers.

Uitvoering en toetsing van de RI&E

De Arbowet schrijft niet voor hoe de RI&E moet worden uitgevoerd, maar het vereist wel dat deze wordt getoetst. De toetsing moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde deskundige of bedrijfsarts om ervoor te zorgen dat de RI&E op het juiste niveau wordt uitgevoerd. Hoewel de RI&E door iedereen kan worden uitgevoerd, waarborgt toetsing dat het juiste instrument is gebruikt en dat er voldoende diepgang is bereikt.

Van hoofddocument naar verdiepende RI&E’s

Veel bedrijven hanteren een gelaagde RI&E-structuur, waarbij het hoofddocument algemene Arbowettelijke verplichtingen en risico's beschrijft. Verdere verdieping gebeurt vaak met specifieke RI&E's, zoals functie-RI&E's, Taak Risico Analyses en Machine-RI&E’s. Verdere verdieping is nodig als het hoofddocument niet voldoende is vanwege de complexiteit van de organisatie of de behoefte aan meer gedetailleerde informatie.

Wanneer beginnen met verdiepende RI&E’s?

Normaal gesproken wordt het hoofddocument getoetst bij updates of bij de eerste opstelling van de RI&E. Verdere verdiepende RI&E's worden gestart nadat het hoofddocument is getoetst. Het hoofddocument geeft vaak adviezen om verdere verdieping uit te voeren. Praktisch gezien begint het traject van verdiepende RI&E’s nadat het hoofddocument is getoetst.

Een getoetste RI&E met niet-getoetste verdiepende RI&E’s: mag dat?

Hoewel de wet geen onderscheid maakt tussen verschillende soorten RI&E-instrumenten, lijkt het logisch dat verdiepende RI&E’s ook getoetst zouden moeten worden. Het doel van de Arbowet is immers om risico's binnen een bedrijf op een degelijke manier te inventariseren en te beheersen. De externe toetsing moet daarom plaatsvinden nadat zowel het hoofddocument als de verdiepende RI&E’s zijn uitgevoerd.

Online software voor efficiënt RI&E beheer

Het RI&E-proces kan ingewikkeld en tijdrovend zijn, vooral met veel verdiepende RI&E's. Online software, zoals het AMS van Kader Digital, maakt het proces eenvoudiger. Templates en aanpasbare vragen vergemakkelijken het uitvoeren en up-to-date houden van de RI&E. Het biedt een overzicht van alle acties die voortkomen uit de risicoanalyse en ondersteunt een gestructureerd Plan van Aanpak. Realtime dashboards geven inzicht in openstaande acties en risico's.

Meer weten over hoe Kader Digital jouw organisatie kan ondersteunen bij het RI&E-proces? Vraag een gratis online adviessessie aan!

Online demo aanvragen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Nieuw

Onze nieuwste artikelen

22/05/2024

Staat jouw RI&E in een spreadsheet? Dat kun je beter niet doen!

Lees verder

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is