• 23/05/2023

Software as a Service: de voordelen

SaaS staat voor Software as a Service en het is een softwareleveringsmodel waarbij een derde partij de softwaretoepassingen host en deze beschikbaar stelt via internet. 

Contact
Lees hieronder verder
AMS

Het ontstaan van SaaS

Om je een klein stukje geschiedenis mee te geven nemen we je even mee in het ontstaan van SaaS. SaaS is ontstaan als reactie op de problemen en beperkingen van traditionele softwareleveringsmodellen. Voorheen moesten organisaties software kopen, installeren en onderhouden op hun eigen computers of servers, wat vaak een complex en tijdrovend proces was. Bovendien moesten ze vaak veel investeren in hardware en licenties om de software te kunnen gebruiken.

SaaS is in de jaren ’90 ontstaan als oplossing voor deze problemen, waarbij softwaretoepassingen via internet worden geleverd en beheerd door een derde partij. In de vroege dagen van SaaS werden toepassingen voornamelijk geleverd via het web, en het concept van het hosten van software in de cloud was nog niet volledig ontwikkeld. Met een SaaS oplossing konden bedrijven profiteren van de voordelen van de software, zonder grote investeringen die traditioneel nodig waren.

Steeds meer bedrijven ontwikkelden SaaS-oplossingen. Dit leidde tot de opkomst van cloud computing en het concept van het hosten van software in de cloud, waardoor organisaties gemakkelijker toegang konden krijgen tot softwaretoepassingen en hun IT-kosten konden verlagen.

SaaS-oplossingen hebben sindsdien een enorme groei doorgemaakt en zijn een integraal onderdeel geworden van de manier waarop organisaties software gebruiken en beheren. Vandaag de dag bieden SaaS-oplossingen een breed scala aan toepassingen, van CRM en boekhouding tot projectmanagement, risicomanagementauditmanagement en kwaliteitsmanagement.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Een lastige klus

De voordelen van een SaaS oplossing

SaaS-oplossingen bieden verschillende voordelen, waaronder:

  1. Lage kosten: Aangezien je geen hardware of software hoeft aan te schaffen of te installeren, zijn de kosten van SaaS-oplossingen over het algemeen lager dan traditionele softwareoplossingen. Je betaalt doorgaans alleen voor wat je gebruikt en er zijn vaak flexibele abonnementsopties beschikbaar.
  2. Gebruiksgemak: SaaS-oplossingen zijn over het algemeen eenvoudig te gebruiken en vereisen geen technische kennis. Updates en onderhoud worden automatisch uitgevoerd door de SaaS-provider, waardoor je tijd en kosten bespaart.
  3. Schaalbaarheid: Met SaaS-oplossingen kun je gemakkelijk op- of afschalen, afhankelijk van je behoeften. Als je bedrijf groeit, kun je eenvoudig meer gebruikers of functionaliteiten toevoegen. En als je minder gebruikers nodig hebt, kun je je abonnement eenvoudig aanpassen.
  4. Toegankelijkheid: SaaS-oplossingen zijn vanaf elke locatie en op elk apparaat met een internetverbinding toegankelijk. Dit betekent dat je je bedrijfsactiviteiten vanaf elke locatie kunt uitvoeren, wat vooral handig is voor externe teams of medewerkers die vanuit huis werken.
  5. Veiligheid: SaaS-providers bieden vaak hoogwaardige beveiligingsmaatregelen om de gegevens van hun klanten te beschermen. Dit kan onder meer omvatten het gebruik van versleuteling, firewalls en andere beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig en beschermd blijven.

Kortom, SaaS-oplossingen bieden een scala aan voordelen voor bedrijven van elke omvang en kunnen de manier waarop bedrijven werken en groeien transformeren.

 

Benieuwd? Plan een demo in en kom alles te weten over onze software.

SaaS versus Enterprise: de verschillen

Het belangrijkste verschil tussen een SaaS-oplossing en een enterprise-oplossing is de schaal en complexiteit van de software en de manier waarop deze wordt geleverd en geïmplementeerd.

Een enterprise-oplossing is een softwareoplossing die speciaal is ontworpen voor grote, complexe organisaties met meerdere afdelingen en locaties, en die vaak maatwerkfunctionaliteit vereist. Het kan bijvoorbeeld gaan om oplossingen voor risicomanagement, klachtenbeheer of het melden van incidenten. Enterprise-oplossingen worden vaak op locatie geïnstalleerd en aangepast aan de specifieke behoeften van de organisatie.

In tegenstelling tot SaaS-oplossingen, worden enterprise-oplossingen vaak geleverd als licentiesoftware en zijn ze in eigendom van de organisatie. De software wordt geïmplementeerd en beheerd door de IT-afdeling van de organisatie of door externe consultants.

Hoewel enterprise-oplossingen doorgaans duurder zijn dan SaaS-oplossingen, bieden ze ook een aantal voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld meer maatwerkfunctionaliteit bieden en beter integreren met andere systemen binnen de organisatie. Daarnaast bieden ze vaak meer controle over de beveiliging van gegevens en de IT-infrastructuur van de organisatie.

Het belangrijkste verschil tussen SaaS-oplossingen en enterprise-oplossingen is dus de schaal en complexiteit van de software, de manier waarop deze wordt geleverd en geïmplementeerd, en de mate van aanpassing en controle die de organisatie heeft over de software en de IT-infrastructuur.

Leg jouw vraagstuk neer bij Smile Software

Ben je op zoek naar een SaaS oplossing voor audits, incident management, klachtenmanagement? Het verbinden van mensen, data en risicomanagement-processen via online software is al 25 jaar lang onze kernkwaliteit.

We helpen je graag bij de keuze voor een software oplossing van Kader Digital.

Nieuw

Onze nieuwste artikelen

22/05/2024

Staat jouw RI&E in een spreadsheet? Dat kun je beter niet doen!

Lees verder

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is

Boek een demo

Contact

In welke branche is jouw organisatie werkzaam?

Hoe groot is je organisatie?

Velden met een * zijn verplicht