Veilig Incidenten Melden (VIM) in de zorg

VIM staat voor Veilig Incidenten Melden. Dit is een methode die wordt gebruikt in de gezondheidszorg om incidenten te melden en te analyseren met als doel de kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren.

Contact
Lees hieronder verder
Tips

Het is een belangrijk instrument om te leren van fouten en om verbeteringen door te voeren in de zorgpraktijk. Makkelijker, sneller en veilig incidenten melden doe je met de software van Smile. Waarom en hoe kies je de juiste tool voor jouw zorginstelling? Met dit artikel helpen we je op weg.

Het doel van VIM

Het doel van VIM is om te leren van fouten en incidenten in de zorg. Het gaat hierbij om zowel kleine als grote incidenten die plaatsvinden binnen de zorginstelling. Door het melden van deze incidenten kan er worden geanalyseerd wat er precies is misgegaan en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Het gaat hierbij niet om het aanwijzen van schuldigen, maar om het verbeteren van het zorgproces.

Verbeteringen in de zorgpraktijk

Het doel van VIM is om te leren van fouten en incidenten in de zorg. Het gaat hierbij om zowel kleine als grote incidenten die plaatsvinden binnen de zorginstelling. Door het melden van deze incidenten kan er worden geanalyseerd wat er precies is misgegaan en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Het gaat hierbij niet om het aanwijzen van schuldigen, maar om het verbeteren van het zorgproces.

Melden via een digitaal meldingssysteem

Het melden van incidenten in een digitaal meldingssysteem biedt verschillende voordelen ten opzichte van het melden op papier of mondeling. Al met al biedt een digitaal meldingssysteem verschillende voordelen ten opzichte van het melden op papier of mondeling. Het kan bijdragen aan een completer beeld van de veiligheid in de zorginstelling en kan helpen bij het verbeteren van de zorgprocessen en patiëntveiligheid. Hieronder vind je een aantal voordelen:

Ontdek online software voor VIM

Ontdek hoe we jouw organisatie hierbij kunnen helpen met slimme online software voor incidentenmanagement.

Meer informatie

Benieuwd? Plan een demo in en kom alles te weten over onze software.

Waar let je op bij het kiezen van VIM software

Functionaliteit

Bekijk goed welke functionaliteiten de software biedt en of deze aansluiten bij de behoeften van jouw zorginstelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om incidenten te categoriseren en te analyseren, het genereren van rapportages en de integratie met andere systemen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het is belangrijk dat de software gebruiksvriendelijk is, zodat zorgverleners snel en efficiënt incidenten kunnen melden. Let hierbij bijvoorbeeld op de navigatiestructuur, de schermopbouw en de invoermogelijkheden.

Veiligheid

Omdat het gaat om gevoelige informatie, is het belangrijk dat de software voldoet aan hoge veiligheidsstandaarden. Let hierbij bijvoorbeeld op de mogelijkheid om toegangsrechten in te stellen, de beveiliging van de data en de opslaglocatie van de data.

Ondersteuning en training

Let bij het kiezen van software op dat er goede ondersteuning en training beschikbaar is voor het gebruik van de software. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een helpdesk, gebruikershandleidingen en trainingen op locatie.

Kosten

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de kosten van de software en of deze passen binnen het beschikbare budget. Let hierbij niet alleen op de aanschafkosten, maar ook op eventuele licentie- en onderhoudskosten.

Op zoek naar Veilig Incidenten Melden (VIM) software

Door goed te letten op deze aspecten bij de aanschaf van VIM software, kun je ervoor zorgen dat de software goed aansluit bij de behoeften van jouw zorginstelling en bijdraagt aan een verbeterde patiëntveiligheid.

Ben je geïnteresseerd in de software oplossingen van Kader Digital, neem dan contact met ons op. Of boek gelijk een vrijblijvende demo.

Nieuw

Onze nieuwste artikelen

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder
26/02/2024

Optimaliseer je Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) proces met online software

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is