Vijf redenen waarom incidenten op de werkvloer niet worden gemeld

Bouw aan een veilige cultuur

Ontdek waarom jouw collega's aarzelen om arbo-incidenten te melden en leer hoe je deze obstakels kunt overwinnen. Waarom dit artikel? Omdat (bijna) incidenten cruciaal zijn voor het voorkomen van arbo-ongevallen op de werkvloer. Als kleine incidenten niet worden gemeld, loop je het risico waardevol inzicht te missen en potentiële gevaarlijke situaties over het hoofd te zien.

1. Onderschatting van klein letstel op de werkvloer

Een veelvoorkomende reden waarom medewerkers geen arbo-incidenten melden, is het idee dat klein letsel, zoals blaren en snijwonden, simpelweg deel uitmaakt van het werk ('risico van het vak'). Echter, zelfs dergelijk klein letsel kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het melden van deze incidenten is cruciaal om actie te ondernemen en het risico op letsel te verminderen.

2. Onduidelijkheid over het melden van incidenten

Een lage meldingsbereidheid kan ook voortkomen uit onduidelijkheid over wat er gebeurt nadat een incident is gemeld. Het is essentieel om feedback aan de melder te bieden als standaardonderdeel van de incidentafhandeling. Periodieke organisatiebrede updates over ingediende meldingen en de genomen maatregelen kunnen de duidelijkheid vergroten en medewerkers aanmoedigen meer incidenten te melden.

3. 'Eigen Schuld, Dikke Bult' mentaliteit

Medewerkers leggen vaak de schuld bij zichzelf als ze gewond raken tijdens het werk. Deze 'eigen schuld, dikke bult'-houding, samen met mogelijke schaamte, kan leiden tot terughoudendheid bij het melden van incidenten. Het bewust maken van medewerkers dat incidenten ook anderen kunnen treffen, kan deze mentaliteit veranderen.

4. Hoge tijdsdruk en deadlines

Werkdruk en naderende deadlines in sectoren zoals de bouw en industrie kunnen de bereidheid om ieder klein incident te melden verminderen. Een online meldformulier via een app of QR-code, dat eenvoudig en snel in te vullen is, kan deze drempel verlagen. Hierdoor kunnen medewerkers op elk moment en overal meldingen indienen.

5. Gebrek aan veilige cultuur voor incidentenmeldingen

Een veilige en vertrouwelijke cultuur is essentieel voor het melden van incidenten. Medewerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat ze niet worden afgerekend voor het melden van een incident, zowel door het management als door collega's. Een cultuur van vertrouwen en transparantie bevordert de meldingsbereidheid.

Werk aan een open cultuur voor incidentenmeldingen

Veel van de genoemde redenen hebben te maken met de heersende cultuur op de werkvloer. Bij de Kader Group kunnen onze experts je helpen bij het stapsgewijs opbouwen van een nieuwe, veilige cultuur. Hierdoor hebben medewerkers vertrouwen dat hun meldingen serieus worden genomen, en begrijpen ze het belang van incidentmeldingen. Een laagdrempelig meldformulier, beschikbaar via een app of QR-code, kan de meldingsbereidheid verhogen en bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

Online software voor grip op risico's in arbo-incidenten

Kader Digital biedt softwareoplossingen voor organisaties in de bouw, productie en (maak-)industrie. Deze software geeft inzicht in onveilige situaties op de werkplek, de frequentie van arbo-ongevallen en de oorzaken ervan. De voordelen van onze software:

  • Laagdrempelig meldformulier voor meer incidentmeldingen.
  • Gedetailleerd inzicht in incidenten en onveilige situaties.
  • Eenvoudig zoeken, filteren en sorteren van incidenten.
  • Automatische workflow voor incidentafhandeling.
  • Interactieve meldformulieren worden automatisch opgebouwd.
  • Statusupdates voor de melder.
  • Overzichtelijke dashboards en realtimerapportages.

Onze software helpt jou om grip te krijgen op risico's met betrekking tot Kwaliteit & Veiligheid. Wij ondersteunen organisaties bij processen zoals klachtenmanagement, incidentenmanagement, audits en continue verbetering. Ontdek hoe onze slimme oplossingen jouw organisatie kunnen helpen om effectief om te gaan met risico's en te groeien naar structurele en continue verbetering. Vraag nu een demo aan en maak de stap naar een veiligere werkomgeving.

Online demo aanvragen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en relevante kennisartikelen.

Aanmelden
Nieuw

Onze nieuwste artikelen

22/05/2024

Staat jouw RI&E in een spreadsheet? Dat kun je beter niet doen!

Lees verder

Drie redenen om over te stappen op online audits in de zorg

Lees verder
25/03/2024

De waarde van een goede nulmeting voor risicomanagement in de zorg

Lees verder

Single Sign On

Single sign-on zorgt ervoor dat je eenmalig inlogt met je bedrijfsaccount, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot de software.

Flexibel systeem

Door verschillende gebruiksmodules uit- en aan te kunnen zetten personaliseer je jouw software en daarmee de functionaliteiten van wat jij nodig hebt.

Data analyse

Aan de hand van het overzichtelijke dashboard houd je overzicht en controle op de opvolgstatus van taken. Trends worden inzichtelijk, zodat je pro-actief arbobeleid kan voeren.

Organisatiestructuur

Gebruikers kunnen in de structuur altijd naar beneden kijken, maar nooit omhoog. Zo heb je alleen toegang tot de informatie die voor jou relevant is